Acceptatie en commitment training
ACT staat voor Acceptatie en Commitment Training, één van de nieuwere therapievormen binnen de gedragstherapie. ACT is evidence-based en effectief gebleken bij diverse psychische problemen. Het biedt een probleem-overstijgende aanpak gericht op het ontwikkelen van een gezonde, flexibele geest die vaardig is om om te gaan met de obstakels van het leven. Heel praktisch en down-to-earth. ACT doet niet aan symptoombestrijding maar werkt aan de basis, aan de onderliggende processen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van allerlei klachten zoals angst, stress, depressie of burn-out. In die zin is het ook uitermate geschikt ter preventie van psychische problemen. Wanneer kinderen en jongeren zich deze vaardigheden van kleinsaf eigen kunnen maken, zouden we ongetwijfeld heel wat psychisch leed kunnen voorkomen.
ACT vindt zijn oorsprong in Amerika. Belangrijke grondleggers zijn o.a. Steven C. Hayes, Kelly Wilson, Kirk Strosahl en Patti Robinson. Russ Harris (Australië) heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het toegankelijk maken van ACT voor het brede publiek. Louise Hayes en Joseph Ciarrochi ontwikkelden een ontwikkelingsgericht model (DNA-V) om ACT ook heel toegankelijk te maken voor jongeren.
Het wijsheidskompas is een licht aangepaste versie van het DNA-V model, zowel bruikbaar voor volwassenen als kinderen en jongeren. Het omvat alle componenten uit ACT. Daarnaast laat het wijsheidskompas ook ruimte voor andere invalshoeken, wat het breed inzetbaar maakt. Als integratief therapeute combineer ik immers graag verschillende benaderingen en heb ik ook inzichten toegevoegd uit o.a. verbindende communicatie, het ego-denken volgens Eckhart Tolle en de 3 principes van Sydney Banks.